A máme tu 350 miliónov nových blogérov

Nové nastavenia, ktoré na pozadí nejako urobil Facebook sú naozaj průser. To, čo my, starí skúsení blogéri bez problémov o sebe rozprávame na stránkach svojich blogov, začali o sebe rozprávať stovky miliónov ľudí.

Fotky, zoznam stránok, ktorých ste fanúšikom, zoznam priateľov… všetko vidieť. A vidí to Google a Bing a Zoznam a každý z miliardy internetových užívateľov.  A ak ste si pomýlili všetci na planéte so všetci moji f-priatelia, tak svetu rozprávate aj oveľa viac.

Skontrolujte si, či sa so svetom delíte o to čo skutočne chcete zdielať!

O rôznych aplikáciách, ktoré ste si nastrkali do ľavého stĺpca ani nehovoriac.  Že to je len taká zábavka?  Naozaj chcete, aby celá planéta vedela, že vás najlepšie vystihuje krava?

Konštruktívna rada pre obyčajného užívateľa:

Zoznam priateľov sa skryje tak, že kliknete na malú ikonku pera v pravom rohu boxu s fotkami priateľov. Zoznam stránok a teda vašich politických, jedálnych a iných preferencii sa, zdá sa, schovať nedá. Pre  nastavenie súkromia, pre to čo sa nastaviť dá,  je najlepšie uvažovať len v dvoch kategóriách: 1. Len priatelia (a aj tak považovať za úplne verejné) 2. Iba ja (ale prečo to tam píšete?!?)

Pre starých skúsených blogérov

Odkliknete členstvo v kde-čom kvôli výskumným účelom?  Ja to chápem, ja ten Facebook používam roky (no dobre, tak rok-dva) a intenzívne a profesionálne a od roku 2003 už hádam aj chápem všetky súvislosti internetového publikovania.  Ale čo novinári, ktorí nerozoznajú tabuľu od tabletky (veď obe začínajú na tab-)?

Keď budete najbližšie písať niečo o Facebooku, tak by bolo dobré vziať do úvahy rýdzu podstatu. Tak, ako Google nie je vyhľadávač, ale mediálna agentúra, Facebook nie je komunikačný nástroj, ale hosting. Preberte si to ako chcete. Na moje slová o tom, že Facebook je miesto pre ukotvenie virtuálnych bezdomovcov, už došlo. Žiaľ sú oveľa kvalitnejšie nástroje na spravovanie online identity, ako Facebook. Už len taký Google Profil je o niekoľko úrovní lepší. Ale len vlastná osobná stránka na vlastnej doméne  z vás urobí internetových rezidentov.