„Niečo by som si dal“ prizabije aj Google TV

Prečo máte radi noviny, STV1, vybralismesi, Facebook? Lebo urobia výber za vás.

Zabávajte ma prosím

Koľkokrát ste kráčali bezcieľne po kuchyni a mumlali si: „Niečo by som si dal, niečo, niečo dobré by som si dal. Mám na niečo chuť… “ a nie a nie si vybrať. Ženy navyše majú aj svoje: „Čo zas variť? Čo si obliecť?“

Otvorte si google.com a do piatich sekúnd zadajte do vyhľadávacieho políčka čo by ste si chceli večer pozrieť (film, seriál a podobne). Nie názov filmu, ale o čom by to malo byť. Len tak pokusne, ako v budúcej Google TV. Ťažké, že?

„Ľudia nevedia čo by chceli, dajte im čo si budú myslieť že chceli.“ Je vraj pravidlo pri rozvoji služieb. Ak toto vieme, prečo potom Google stavia službu na tom, že ľudia vedia, čo si chcú večer pozrieť?

Kam s ním?

Niečo ako TV 3.0 (televíziointernet) už dávno žijem a používam. Odkedy sa nám bol v roku cca 2001 čo 2002 pokazil televízor a nebolo už morálnej sily, ktorá by nás dohnala k jeho oprave. Chcelo to poriadne preorganizovať nie len osobné návyky, ale aj fyzickú konšteláciu obývačky. A nie len obývačky. Ak sa na tento proces pozriem z nadhľadu, mám dosť problém si predstaviť, ako tento proces podstupuje babička 1.0. Nebola u nás ešte návšteva, ktorá by sa nepozastavovala s údivom nad mojimi dvomi monitormi uprostred priestoru.

Určite, moja generácia a hlavne nasledujúca generácia, keď vojde do veku 40+ bude navyknutá na iné schémy zábavy. No zamyslime sa trochu nad zotrvačnosťou. V koľkých bytoch dnešných tridsiatnikov to vyzerá rovnako ako v socialistických bytoch ich rodičov? Viete, také to:

  • obývačková nábytková stena,
  • malé ale samostatné izby
  • trojdielna sedacia súprava orientovaná ako kinosedačky na TV
  • špeciálny počítačový stolík v tichom kúte bytu

Napriek predsavzatiam o odlíšení sa a progrese, mnohí nakoniec skončia s rovnakým bytom ako ich rodiča. To nie sú dispozície vhodné pre televíziointernet.

Kde spia technológie?

Chýba jedno zásadné a to je vyzreté užívateľské rozhranie. Apple prišlo s oknami pred cca 15 rokmi (možno dávnejšie). Skutočne vyladené GUI sa masovo uplatnilo až s WinXP a až v dnešných časoch je tento typ GUI všeobecne pochopený aj poslednou sekretárkou. To ukazuje nejaký ten časový rámec, ktorý potrebuje ľudská populácia na to, aby sa naučila so samozrejmosťou pracovať s nejakým nástrojom.  Takéto GUI pre televíziointernet dnes neexistuje.  My, čo používame integráciu PC, mobilných zariadení, dátových úložísk, internetu a TV by sme ho už dávno mali všetci rovnaké, ak by bolo. Jedna z významných periférii, teda dotykový ovládač ala iPad prichádza ešte len!!! v týchto dňoch.

A z druhej strany k tomu vyhľadávaniu. Kto s poskytovateľov dokáže dnes aspoň z pár percent SEO v prípade metadát audiovizuálnych produktov? O optimalizácii pre blúdiaceho po kuchyni v dnešných časoch ani nedúfam. Sémantika a poriadok sú hovadsky drahé srandy.

A také maličkosti, ako sú autorské práva a lokaciznus asi nebudú veľkou prekážkou, že? Veď sa neočakáva, že by sme ich technologicky dostali z minulého storočia do reality dnešných dní v najbližších 5-10 rokoch 😉

Argumentačný klinec na záver: Klávesnicu musíte na niečo položiť, diaľkáč stačí chytiť do ruky! Vymyslite vyhľadávanie bez klávesnice a Google TV konečne bude mať podmienky, aby prišla. Chcelo by to, aby ten vyhľadávací stroj reagoval na moje pomyslenie.  Príjemne by ma prekvapilo, ak by Google s niečím takým prišiel v roku 2010. Príde to, ale nezdá sa mi, že technológie by tu boli už dnes.

Ja sa zatiaľ idem pohrať s hlasovým ovládaním.

8 komentárov pri “„Niečo by som si dal“ prizabije aj Google TV

  1. Pripomina mi to dnes uz ukonceny (zial) projekt Joost. Fungoval uplne rovnako a dokonca vyber bol casom poriadne siroky.

  2. Kto s poskytovateľov, nema tam byz Z?

    No a co sa tyka programu, podla mna to bude fungovat cez google login. No a podobne ako na youtube to bude sledovat, co pozeram a ponukat mi co by ma mohlo zaujat.
    No a co sa tyka klavesnice, podla mna staci aby bola na ovladaci taka, ako na mobiloch, teda 2=a,b,c; 3=d,e,f a podobne.

    Aj ked je prvda, ze potrva par rokov, kym si na to ludia zvyknu.

  3. Nevidim to nejako zle.
    Klavesnica pred telkou nie je nevyhnutna. Rolu dialkaca moze prebrat akekolvek zariadenie bez velkych narokov na kompletne prebudovanie dispozicii obyvacky. Vysledkom bude este vacsie odtlacenie pocitaca z domacnosti.

    Myslim ze na solidnejsi pokrok bude stacit bezdrotova lan v kombinacii s datovym metalickym rozvodom co nie su geekoviny vid metalicky rozvod elektriny kablovky ale aj vody 😉

    co je oriesok je to dialkove tie dnesne su uz podla mna na hrane zivota a musi prist alternativa. Myslim si ze interaktivita nema ist cez velku tv ale aj cez sekundarnu obrazovku v nastupcovi dialkoveeho ovladaca. Kludne nech je polozene na konf stoliku pri sedacke.

    Ak na toto pridu hlavni hraci – ze ja potrebujem servisne informacie inde ako na hlavnej obrazovke, poto
    to zacne ludi bavit.

    Samozrejme vsetko mimo geekovskych zlozitych zalezitosti.

    Kupim tv a ta uz sama ma vsetko k tomuto

    kupim dialkac a nebudem ho dostavat k vsetkemu co kupim atd

  4. Ja len také mierne OT:
    Pochopenie okienkového GUI aj tou poslednocu sekretárkou je boužial stále len zbožným prianím. A podľa mňa ešte veľmi dlho bude. Dokonca pochybujem, či vôbec niekedy nastane. Je to zrejme pre BFU až príliš zložitá metafora (a to nemyslím pejoratívne, proste len ako fakt).

  5. nemyslim, ze sme technicky az tak daleko. Moja Boxee.tv aplikacia mi uz teraz dava na vyber, ci si chcem pozriet videoobsah, ktory nazdielali moji priatelia na FB/twitteri/YT, podobne mozem zdielat, co prave pozeram. Na dialkove ovladanie aplikacie pouzivam genialne jednoduchu jednoprstovu Boxee iphone app. Jediny rozdiel, ze kym pri televiznom kanali sa spoliehame na programoveho riaditela, tu robia program moji priatelia, resp. programmer moze byt kazdy. Samozrejme, stale je to zatial geekovina, ale IMHO toto je trend, ktory skor alebo neskor pojde do mainstreamu.

    Jediny, zato obrovsky problem u nas je dostupnost legalneho obsahu. Ale aj tu sa TV v horizonte 5-10 rokov budu musiet zobudit, lebo skoncia v skanzene ako teraz noviny.

  6. Spätné upozornenie: Trendy nezastavíš, poď si radšej nájsť nový internet | M+M+M+M (4M)

  7. Spätné upozornenie: Spotify – hudba za paušál a pozitíva končia | M+M+M+M (4M)

Komentáre sú uzavreté.