Všetci sa môžeme pozerať – webkamery na Google Maps

Na mapách Google je prístupná nová vrstva zobrazujúca fotografie z živých webových kamier. Podľa nastavenia sú tieto fotografie obnovované každých 15-30-… minút. Google využíva služby webkamerového portálu webcams.travel (To .travel je top doména podobne ako .sk) a nájdu sa už aj nejaké tie slovenské lokality.

Zákernosť na úvod – vrstva s webovými kamerami je zatiaľ prístupná len ak máte nastavený jazyk pre vyhľadávanie na angličtinu. Pre subdoménu google.com/maps sa nedá nastaviť individuálne jazyk a tak sa obligátne Google domýšľa na základe iných nastavení. Mne stačilo zmeniť nastavenia jazyka vrámci vyhľadávania na angličtinu a tým sa mi podarilo presvedčiť Google, že mi má pre Mapy ponúknuť anglické rozhranie a už to bolo.

Toľko spravodajská časť, idem sa zamýšľať. Ak by vám to malo robiť problémy, môžete si kliknúť inam.

Najprv tri východiská:

  1. Medzi pár slovenskými lokalitami som objavil aj veľmi príjemný pohľad na bazén kúpaliska Santovka.
  2. Pamätáte si film Sliver? V slovenčine mu dali priliehavý názov „Niekto sa pozerá“. Keď som o ňom písal pred pár dňami, tak som sa zamyslel takto: Mimochodom, predstavte si, že by sme mali každý takéto štúdio, v ktorom si môžeme napripájať ktorúkoľvek s existujúcich kamier. A nielen tie na uliciach sledujúce vchody do bánk…
  3. Každý zločin má svoj paragraf o napomáhaní k nemu. Pripomenul nám to nedávno švédsky súd, keď uvedenie odkazov na nelegálny obsah označil ako napomáhanie k porušovaniu autorského zákona

A z týchto východísk sa dá navariť zaujímavá polievočka. Áno, tie webkamery snímajú ľudí bez ich súhlasu. Áno, boli tam aj doteraz, výstupy z nich frčali na internete, dokonca niektoré vrámci Živej panorámy aj v celoplošnej televízii. Tak čo sa zrazu zmenilo, keď ich vystrčil Google na svoje mapy? Začali byť ľahko prístupné. Áno, rovnako ako linky na Rapidshare vďaka Googlu, rovnako ako torrenty vďaka The Pirate Bay

Opýtajte sa pamätníkov, ako fungoval web pre Googlom! Pred príchodom akéhokoľvek fultextového vyhľadávania. Google sa netají tým, že jeho ambíciou je sprístupniť všetko. Knihy, noviny, fotografie, textový obsah internetu, geografické dáta, encyklopedické informácie a teraz aj živý pohľad na akékoľvek miesto na zemi.

To, že zatiaľ  vrstva webkamery na mapách Google zobrazuje film s frekvenciou políčko sa  15-30 minút je len začiatok. Je to len otázka zväčšenia priepustnosti liniek od kamier do vášho počítača.  Keďže, zas musím povedať ako obvikle, Google spolieha na prácu ľudu, pokrytie každého metra štvorcového tejto planéty je len otázka pridávania svojich kamier ich majiteľmi do webkamerového portálu. Goolu stačí platiť za konektivitu a elektriku pre svoje servery na ktorých beží základná mapová vrstva.

Súčasné právo je tragikomické

Rozsudok nad The Pirate Bay ukázal, že  súčasná technológia robí z aktuálne platných úprav autorského práva  scenár k tragikomickej fraške. Tragické je, že  po použití jedného <a href= sa podľa súčasných právnych úprav poľahky stanete podozrivým a skutočne len po troche väčšej  námahe aj usvedčeným zločincom. Stačí, aby niekto chcel a ukázal, že vznikla škoda väčšia ako malá. A ako sa počíta škoda spôsobená vypustením kinoripu Simpsonovcov si živo pamätáme.

Projekty Googlu  Street View a Webkamerová vrstva ukazujú, že súčasná technológia robí z aktuálne platných úprav chrániacich súkromie ľudí tragikomický zdrap papiera.

Stav, kedy si moje obézne telo na kúpalisku v Santovke bude prezerať nejaký Bostončan nesmie spôsobiť tomu Bostončanovi ani mne predsa žiadnu ujmu. A ani nejaký Bostonský a ani nejaký Slovenský vychytralec nesmie mať potenciál na útok. A naopak, obaja majú mať možnosť v prípade jasnej ujmy reálne sa domôcť zmysluplného odškodnenia.

Ktorá služba ukáže na ktorú ďalšiu oblasť práva? Bude to eHealth? Alebo eGovernment?

Nedajme dinosaurom šancu

Technologický pokrok brutálne valcuje zažité predstavy, brutálne zosmiešňuje existujúce právo, brutálne zväčšuje priepasť medzi doterajším a novým videním sveta.  Keď sa objavili prvé automobily, výsledkom neochoty zmeniť zažité predstavy, právne úpravy a osobné zvyklosti bol zákon o behajúcich chalanoch pred autami.

Je skutočne najvyšší čas, ak nie 10 minút po dvanástej začať pracovať na celkom iných celoplanetárnych právnych úpravách.  Listina základných práv a slobôd je dobrým východiskom. Rokmi overeným a elegantne stručným. No treba skutočne zapracovať na tom, aby jej duch a myšlienky opäť začali fungovať.  Pretože dnes to vyzerá tak, ako by našu spoločnosť riadili dinosaury.