Facebook je najnespoľahlivejší hosting v existencii internetu

Nech je vám dočasné zrušenie účtu Dana Dočekala  pripomienkou dlhodobo známeho faktu, že Facebook je len na hranie.

Facebook je najhoršou službou pre popularizáciu internetu v doterajšej histórii jeho existencie. Je nešťastím, že internetoví bezdomovci si vďaka Facebooku skôr či neskôr na fungovanie internetu strašne zanadávajú. Že jednoduchí užívatelia, konzumenti internetu, získajú o internete obraz stotožňujúci sa s vlastnosťami Facebooku. Nie, internet takto idiocky nefunguje.

Viac o aktuálnej kauze:

Starých skúsených internetistov aktuálna Danova kauza vôbec nevzruší. Majú svoje domovské stránky, svoje blogy, svoje úložiská, svoje predplatené hostingy, svoje lokálne zálohy. Dávno vedia, že čiastkové služby Facebooku ako je ukladanie fotiek, zdieľanie odkazov, chat, e-mail, hranie hier po sieti, sú v podaní Facebooku paródie na konkurenčné nástroje. Dokonca aj pred 5-6 rokmi by to už bola paródia. Dávno si analyzovali službu a dávno vedia, že zablokovanie Facebook účtu je vec obvyklá.  Dávno vedia, ako sa správajú správcovia celoplanetárnych bezplatných služieb k svojim užívateľom. A tak si Danovu kauzu zaradia medzi tisíce už obohraných nárekov (aj keď v tomto prípade o nárek nejde) a už o tom ani nenapíšu.

Druhý problém je menej zjavný, ale oveľa závažnejší. Ak by Seznam alebo Azet zaplavovali užívateľov vulgarizmami, zmazávali kontá a potom aj všetky zmienky o tom, že to robia, písali by o tom desiatky blogerov, neskôr noviny, a nakoniec by bolo ťažké pre kohokoľvek z týchto firiem prísť na akúkoľvek verejnú akciu bez toho, aby sa ich niekto na ich praktiky spýtal. A deti šéfov firmy by sa skôr či neskôr vrátili zo školy s otázkou, prečo sa zamestnaniu ich rodiča niektorí posmievajú.

Vám ešte nezrušili účet na Facebooku? Tak to asi na webe veľa neznamenáte | Médiář.cz.

Ani ja nie. Pretože zrušenie Vášho účtu na Facebooku je tak normálna a bežne sa vyskytujúca vec, že by ste to  mali brať (áno, Vy, bežný užívateľ internetu) ako vlastnosť Facebooku.  Na zabitie postavičky v počítačovej hre sme si už dávno zvykli a znovunačítanie  z poslednej pozície je bežnou fintou každého hráča.

Pod čiarou pre starých a skúsených

Ale dve poučenia aj pre nás tu sú: Implementovať do svojich služieb FB ako autorizačný nástroj má svoje riziká. Napríklad, že kvôli FB prídete o dobrého platiaceho zákazníka. Viac čoskoro na firemnom blogu.

A druhé: Mladým môžeme aspoň ukázať, ako to v tom socializme pred rokom ’89 vlastne bolo so slobodami.

Sloboda na Facebooku

Sloboda na Facebooku Zdroj: http://imm.io/HFq

2 komentáre pri “Facebook je najnespoľahlivejší hosting v existencii internetu

  1. ešte dodávam :
    WAW,
    práve som si prečítala o tom, čo som aj ako wood od tech tušila…určite pôjde o zrušenie môjho účtu …Je to tak ?Zbohom zdravý rozum
    (A)

Komentáre sú uzavreté.