Geolokácia je jedna z najintímnejších informácii

Blogovacie pravidlo o bezpečnom zdieľaní súkromia hovorí, že na web nepatrí nič z budúcnosti a málo-čo zo súčasnosti. Zdieľanie informácii o lokalite je v príkrom rozpore s týmto bezpečnostným pravidlom. Ako starý blogér som ochotný o sebe prezradiť kde-čo, ale sosanie mojej aktuálnej lokality na pozadí je veľký zásah do súkromia.

Mimochodom, práca strojov na pozadí mi je vrcholne nesympatická. Predstavte si ako chladnička pravidelne faxuje informácie o vašom pozadí vášmu gastroenterológovi.

Zmena nastavenia vo Firefoxe:

The first thing that you will need to do is type “about:config” (without the quote marks) into the address bar and hit “Enter”. Once you have clicked through, your browser window is going to look like this and now you are ready to do some tweaking magic. Type or paste “geo.enabled” (without the quote marks) into the “Filter” address bar. Once you have the “geo.enabled” about:config entry displayed, right click on “true” and click “Toggle”. Now the Geolocation feature is disabled. Notice that the “Status” for this about:config entry is now set as “user set” and the entire value is in bold. Restart Firefox and you are all finished!

Deactivate Location-Aware Browsing in Firefox 3.5 – How-To Geek

Zmena nastavení v Google Chrome (keď to bude súčasťou plnohodnotnej verzie):

While the new location tracking feature is only active in the Dev Channel builds of Chrome at this point, it’s still useful to know it’s coming to the stable version, and how to disable it. Over at the How-To Geek site (my home away from Lifehacker), writer Asian Angel writes up the simple process of disabling geo-location entirely—just head into Tools -> Options -> Under the Hood -> Content Settings, and change the radio button on the location tab to „Do not allow“.

Disable Google Chrome’s Location-Aware Browsing – Google Chrome – Lifehacker

Toto babička 2.0 jakživ nepochopí. To už je ako mágia. Vôbec sa nečudujem, že rezignujeme.

3 komentáre pri “Geolokácia je jedna z najintímnejších informácii

  1. Nie si ochotný dovoliť službe vedieť kde si/kde sa často zdrziavas/kde rad byvas ani vtedy, keby Ti dokázala zaručiť že tá informácia je plne anonymna/nedá sa nijako priradit k tebe/alebo spojiť s inými informáciami? A ani vtedy keby si jej použitím získal nové doteraz pre teba nevidane možnosti ako internet využívať? Pýtam sa, lebo ma to zaujíma…

  2. Nie, je to vždy otázka pomeru benefit/risk (to je taká moja profesionálna deformácia). Riziká sa limitne blíži ak nekonečnu. V prípade lokalizačných služieb je to hlavne o tom kde práve nie si a pri dlhodobom poskytovaní informácii aj o tom kde čoskoro budeš.

    Ak teda mám pomenované riziko danej informácie o mojej polohe, je následná úvaha veľmi jednoduchá. Najlepšou prevenciou je nevzniknutie informácie. Sú dva dôvody. 1. Akákoľvek vzniknutá informácia začne žiť svojim životom. 2. Nič z toho, čo si spomenul sa nedá zaručiť. (Pre oba body nech je nám Facebook zdrojom nekonečného poučenia.)

  3. Ono to kde si si vies podla IP adries spatnou geolokaciou zistit uz dnes kde kto – sluzba, na ktoru pristupujes. Avsak nerozumiem, preco by to mal Firefox ulahcovat – tiez si nemyslim, ze je vhodne, aby bez vedomosti uzivatela poskytoval data tretim sluzbam. Nasledovat bude plny pristup k adresaru /MyDocuments?

Komentáre sú uzavreté.