Odvodový vtip na rok 200111

A pán majiteľ, už sú sám so sebou dohodnutý?

Nie, naozaj nemienim fušovať ministrovi do jeho odvodových odporúčaní. Len nechcem byť za idiota, tak som sa trochu porozhliadol po internete, že čo-a-ako. Pri čítaní názorov, ako to majú s odvodmi pre rok 2011 kapitalisti, som sa neubránil horeuvedenej rádoby ftipnej poznámočke.

Teraz trochu vážne. Viete, ono to nie sú vlastne ani názory. Poväčšine ide o dojmy. Navyše je to na zaplakanie. Nie len zo zmätočných rád bez schopnosti jasne vymedziť pojmy. Ale aj z otázok kapitalistov.

Problémom je  odlíšiť tri veci:

  1. Odmenu konateľovi na základe mandátnej či inej zmluvy medzi s.r.o. a človekom
  2. Pravidelne nepravidelnú výplatu odmeny konateľovi či spoločníkovi len tak (z titulu konateľstva či spoločníctva v spoločenskej zmluve).
  3. Výplatu podielu na zisku za rok 2010. (Na základe uznesenia spoločníkov o rozdelení zisku za predchádzajúci finančný rok.)

Ja teda netuším, čo je momentálne tou najkrajšou výnimkou. A ako by sme v roku 2011 mali najvýhodnejšie nazývať mzdu, aby v roku 2012 pri zúčtovaniach daní a odvodov dobre bolo. Práve preto, že málokde odvážny radcovia dokážu jasne odlíšiť jednotlivé body od ostatného SZČO a zamestnaneckého balastu. No a práve preto si platím účtovníčku. Cez ňu žiadna lokomotíva ťahajúc účtovné doklady neprefrčí pokiaľ nie sú jasne nastavený výhybky.

Čo je ale isté, do konca januára sa to isto utrasie (a účtovníčku vyškolia). A ako poznám ministra, sám jasne napíše, čo novelou vlastne chcel povedať.

Pod čiarou: A ten ministrov vtip o tom, ako sa bude miera dohôd sledovať, poznáte?

U mňa o odvodoch a výnimkách:
Utekajúc kričal: “Chytajte zlodeja, okradol som ich!”
Nebyť za idiota, to je motto rušenia výnimiek