Chráňme duševné vlastníctvo, ale obmedzený čas

Poznáte iTunes? To je ten prvý, minimálne marketingovo, úspešný elektronický obchod, kde sa dali legálne kúpiť pesničky. Zdalo sa, že Apple svojou veľkosťou presvedčí vydavateľské firmy a nová forma distribúcie dostane zelenú. Až do nedávna.

„Universal Music Group (UMG) has turned down an offer to renew it’s contract with Apple for 2 years, instead moving to a month-to-month sales basis with Universal allegedly moving to end it’s music sales on iTunes all together.“ Zdroj: Universal Music To Apple: Adieu Perhaps?

Nepredáme je pravdepodobne najlepšia forma autorskej ochrany. Veď nekončíme, len vás necháme v neistote a možno raz ten kontrakt nepredĺžime. A zdalo sa, že iTunes príde dokonca s nechráneným obsahom, aby konečne užívateľ mohol slobodne rozhodovať o tom čo si kúpi.

Na dôvažok, nie len, že vám muziku nepredáme, my vás budeme tajne špehovať, či si niekde chránený obsah nesťahujete.

Na její (Americké asociace filmového průmyslu, MPAA pozn. autor) objednávku totiž společnost MediaDefender (zabývající se bojem proti pirátství) zprovoznila webovou stránku MiiVi.com, kde nabízela diskuzní fórum, filtrování obsahu, ale především nejnovější filmy ke stažení. Vedle toho všeho prezentovala lákavou nabídku pro stažení aplikace zvané rovněž Miivi, která měla umožnit rychlé a jednoduché stahování z jediného místa.Skutečnost však byla jiná. MiiVi (dostupná ve verzích pro Windows i Mac OS) skenovala pevné disky uživatelů a odesílala MediaDefenderu informace o nalezených nelegálních filmech. (Zdroj: Živě.cz – MPAA provokuje: Sama provozuje pirátský web a sbírá data uživatelů)

No je toto normálne? Som jednoznačne na strane ochrany duševného vlastníctva. Ale toto, čo stvárajú vydavateľské a ochranárske organizácie… Ešte raz sa sám seba pýtam: Je toto naozaj normálne?

To by sme mali absurdistan. Teraz niečo povzbudivé z oblasti ochrany duševného majetku.

Firma Google prehrala súdny spor o značku Gmail v Nemecku. V správach sa samozrejme ani raz neobjaví informácia o tom, či je rozhodnutie už právomocné, alebo sa ešte môžeme tešiť na tri zmeny v rozsudku. Akokoľvek, povzbudivé je, že si aj malý drobný dokáže vrámci európskej civilizačnej kultúry ochrániť svoj majetok pred veľkým a silným. Tam ale povzbudivý pohľad končí. Mám taký pocit, že v tomto prípade ako v mnohých ďalších neslúži ochrana duševného vlastníctva na ochranu majiteľa, ale na zablokovanie iného, kto chce predmet ochrany aktívne používať.

Podobný konečný dojem mám aj z kauzy okolo Svěrákovej pesničky „Dělání…“ Na jednej strane je pravda, že autorovi za nápad má prináležať odmena. Ale prečo aj po 10. rokoch, aj po 30. rokoch a aj po 68. rokoch, ako je to v prípade kníh.

Dlho som dumal, z už napísaných článkov je to zrejmé, ako sa postaviť k ochrane duševného vlastníctva. Nakoniec som prišiel k záveru:

Chráňme zásadne duševné vlastníctvo, autorskú prácu, ale rozumný čas. Teda 5+5 rokov. Ani o deň menej a ni o deň viac. Ak má umelec, autor záujem na ochrane vymysleného, nech má šancu si ochranu predĺžiť. Za 5 rokov má šancu primerane zarobiť a za 5 rokov sa aj zabezpečiť na dôchodok.

Na druhej strane, 5+5 rokov dostatočne chráni spoločnosť pred ochranou pre ochranu a pre strýčka príhodu, veď čo keby… UMG by trpela pod väčším tlakom pracovať na svojich talentoch, MPAA by sa sústredila na produkovanie filmov, distribúciu (či čo to tí úradníci vlastne predstierajú, že robia) a nie na sprostosti a my všetci by sme si s kľudom mohli užívať a hlavne vytvárať ďalšiu pridanú hodnotu k dielam o ktorej sa autorom pôvodne ani len nesnívalo.

Vypisujem súťaž o najlepší kontrapríklad na mnou navrhované riešenie. Uzávierka je 31.8.2007. Rozporujte mnou navrhované obmedzenie ochrany na 5+5 rokov bez ohľadu na predmet ochrany autorských práv, patentu, či priemyselného vzoru. V prvý septembrový týždeň vyberiem jedného výhercu. Tento najlepší odporca dostane 2% zľavu v internetovej lekárni Lekáreň na webe na obdobie 365 dní od otvorenia, ktoré plánujem niekedy toto leto.

1 komentár pri “Chráňme duševné vlastníctvo, ale obmedzený čas

  1. Spätné upozornenie: Zas plačú autori hudby, plakať by mali ich zákazníci | M+M+M+M (4M)

Komentáre sú uzavreté.