Miera viery v múdrosť cudzieho je fascinujúca

Také to, že hádam, eventuálne nemôže byť predsa taký blbý. Predstavte si, že s týmto prístupom ľudia obhajujú veľké firmy. Rozhodujú sa, koho politické názory budú obhajovať v krčmových debatách.  Dokonca sa aj vydávajú a niektorí aj ženia vo viere v budúcu múdrosť a spravodlivosť toho druhého.

Ak sa zamyslí váš vzor, váš idol, teda, keď začne uvažovať, vraští čelo, zahľadí sa do nenávratna, vedzte, že myslí na svoj obed. Alebo že by na vaše dobro?

Fascinujúce, na akých nohách stojí ľudská spoločnosť. Že predpokladáme, že ten druhý nie je až taký blbý.

Len aby nedošlo k omylu, dôveru považujem sa veľmi dôležitú pre život. Bez dôvery to jednoducho nejde. Ale zásadné je akú má tá dôvera mieru. A tu prichádza na rad ignorácia  rizika a  schopnosť abstrahovať riziko.  Nemusím mať dôveru, aby som riziko ignoroval. Dôvody pre ignoráciu môžu byť rôzne. Dokonca môžu byť aj rovnaké ako odôvodnenie dôvery. A stále to bude celkom iný prístup.   Je to o zakalkulovaní nezdaru, hlúposti a neochoty.

1 komentár pri “Miera viery v múdrosť cudzieho je fascinujúca

  1. ta slepa viera neplati len vo vztahu k vzorom. X-krat musim v praci riesit „myslel som, ze budes vediet, co mas urobit“
    Viera, ze B vie, co si A len mysli je tiez hroziva 🙂

Komentáre sú uzavreté.