Klamstvo je negácia dôvery

Dôvera sa má ku klamstvu rovnako ako svetlo k žiadnemu svetlu. Ako veľký k iný ako veľký. Dôvera nie je opak klamstva. Je to jeho neprítomnosť. A klamstvo nie je opak dôvery, je to jej neprítomnosť.

Všetci ľudia klamú

Klamanie je pekná ukážka kvantovania reality. Občas hovoríme pravdu, občas si zaklameme. Realita nie je spojité kontinuum. Je to sled samostatných udalosti. A niektoré tvoríme pomocou klamstva.

Na potvrdenie jednoduchej vety, že všetci klameme, sa vynakladá mnoho prostriedkov v rôznych vedeckých grantoch. Skúma sa, ako často klamú ženy, muži, deti do 6 rokov, právnici, lekári, pacienti… Myslím, že už by sme mohli konečne previesť toto tvrdenie z oblasti viet do oblasti axióm. Ja osobne považujem vetu Všetci ľudia klamú. za axiómu, teda tvrdenie o ktoré je v danom axionatickom systéme (ľudskom rode) pravdivé a nedokazuje sa. Pomáha mi to ľahko sa vyrovnať so skutočnosťou tohto sveta. A šetrí to čas v diskusií s popieračmi pravdy.

Klamstvo ako súčasť výchovy

Ak je v uzavretej sústave niekoľko ľudí a všetci okrem jedného hovoria vždy pravdu a ten jeden má vždy na výber, či bude klamať alebo hovoriť pravdu, tak ten jeden je v jasnej výhode. Ak vieme, že je to tak, ak vieme, že je to výhodné, prečo neučíme deti klamať? Prečo ich tak málo učíme rozpoznávať pravdu a lož?

Učiť deti, že sa klamať nemá, je určite správne. Je to o výchove k etike. Je to dôležité ich to učiť, pretože sa tak učia, čo je to dôvera.

Nenaučiť ich klamať na dosť dobrej úrovni považujem za zlyhanie vo výchove. Pretože naučiť sa správne pracovať s pravdou a klamstvom je vo svojej podstate schopnosť pracovať s dôverou. Ak ich nenaučíme klamať, nenaučia sa klamstvo odhaľovať.  Nenaučia sa plánovať. Nenaučia sa odhadovať dôsledky vlastného počínania. Pretože dobré klamstvo je o plánovaní, je o zvážení rizika dôvery, je o prevzatí zodpovednosti za vlastné skutky.

Máme toľko šancí, koľko si zaslúžime.

Koľkokrát ste schopný odpustiť, zabudnúť? Myslím, že to koľkokrát je presným vyjadrením veľkosti dôvery.  Dôvera je veľmi krehká vec a treba s ňou narábať opatrne. Dôverovať všetkým?  Je to veľmi jednoduché, keď poznáte ako vás môžu oklamať. Je oveľa jednoduchšie tomu ostatnému dôverovať, keď ste si istý, že klamstvo včas rozpoznáte.

Odhadnete, či človek, čo práve ide okolo, v prvej vyslovenej vete zaklame? Ja teda nie, preto má u mňa len jednu šancu.

Odhadnete, či vás dieťa, ktoré vychovávate klame? My, čo ich máme pár doma vieme, že rýchlo, veď sme to na svojich rodičov skúšali rovnako. Preto majú u nás šancí nekonečne veľa. Vidíte, ako sa vedomosti o klamstve skvelo premietajú do schopnosti dôverovať?

Trénujte a učte sa ako sa klame a budete schopný dôverovať.

Ešte o tej matematike

Začal som tvrdou výrokovou logikou. Opakom bielej nie je čierna. Je to iná ako biela. Verím, že ten rozdiel cítite.  Rovnako je negáciou klamstva dôvera.

Klamanie je tak racionálne správanie sa, že hádam racionálnejšie ani nie je. Naopak, dôvera – tá je absolútne iracionálna, pocitová.  Skúste porozmýšľať, prečo vám niekto klamal, Vždy je to z nejakého dôvodu. jasne zmerateľného cieľa. Je to racionálny kalkul.

Ale prečo mi dôverujete? Prečo si myslíte, že píšem tento článok sám osobne? Veríte, že je to tak, že si nevymýšľam, že nemanipulujem s vašim uvažovaním v mene zajtrajšieho cieľa. Ale prečo?  Viete to jasne kvantifikovať? Dôvera je pocit.

A aby to aj moje deti pochopili

Dôvera je opakom klamstva. Tam kde sa vyskytne klamstvo už je hodnota dôvery, teda počet ďalších šancí, rovný nule. A toto je ten dôvod, prečo sa klamať nemá. Ak vám záleží na mojej dôvere, neklamte mi.

3 komentáre pri “Klamstvo je negácia dôvery

  1. Ak neklameš, to ešte nie je dôvod aby som si myslel, že hovoríš pravdu, môže to byť aj tak, že nevieš čo hovoríš a potom je pravda či lož mimo misu.. Dôvera nepomôže, lebo dôvera znamená, že ti verím a keď ti verím, už neskúmam, či hovoríš pravdu, alebo nie. Dôvera a viera sú z úplne inej kategórie ako pravda. Dôvera je absolútna, pravda je relatívna… Myslíš, že toto moje vyjadrenie je aspoň tak zložité, ako tvoje ? 🙂

  2. „Klamstvo – také jednoduché slovíčko a toľko znamená. Ale – aj my klameme a sme oklamaní? Určite.“ zamýšľali ste sa niekedy nad tým?

Komentáre sú uzavreté.