Oddychový článok uprostred týždňa

Je čosi po 22:00 a tento spod vyjde zajtra doobeda. Ja budem kdesi podpisovať nejakú zmluvu, aby som vás mohol aj naďalej poučovať čo je pre vás v lekárni to najlepšie. Tiež preto som si tam, v tej lekárni, dnes predpripravil liek na tento deň teda na zajtra, teda na dnes, keďže tento článok píšem večer a vyjde až ráno, čo bude pre vás dnes a pre mňa zajtra, takže dnes bude včera. Ale včera len pre mňa, pre vás to bude… nejako som sa v tom čase stratil. A predstavte si ako by to bolo, keby moja dvojička cestovala rýchlosťou blízkou rýchlosťou svetla. Ani nepomyslieť, kedy by pre koho bolo včera a kedy dnes.

Ale späť, teda dopredu. Keď som teda pripravoval ten článok o nejakých vaginálnych kapsliach pre intímnu hygienu ženy, tak mi napadlo, že by bolo asi vhodné upozorniť, ako to s tými kapsľami je a že používať vnútorne znamená výhradne ústami, ale nie vkladať do telových dutín, aj keď by sa zdalo, že v dutine je vlastne vnútri. A naopak, ak sa povie nepoužívať vnútorne tak to neznamená, že by sa to nemalo vkladať do vnútra niektorých telových dutín. Ale naozaj len niektorých, lebo taká kapsľa, nech je akákoľvek, by v takej nosnej dutine asi neurobila ktovie akú službu, kým v inej dutine bude užitočná.

Samozrejme ma k tomuto nápadu inšpiroval starý, prastarý, fúzatý, bielovlasý, politicky nekorektný vtip o skúsenej dedinskej žene, ktorá tie vaginálne globule prehĺtala a potom sa sťažovala, že jej nechutili. Čo je ale čudné a celkom rozpadá pointu vtipu na prach, pretože glubule sa dávnejšie pripravovali z Oleum cacao, čo je kakaový tuk. Joj, pekne to vonia, len má nepríjemnú vlastnosť, že keď sa prešvihne teplota topenia, tak sa tie mastné kyseliny začnú nejako divne správať a už to nestuhne tak poriadne ako by sa patrilo. Akokoľvek, teoreticky jej tie globule mali chutiť ako kakao, takže je nejasné prečo by sa chodila lekárnikovi sťažovať. Dnes by jej už ale isto nechutili, lebo sa používa Masa globulárum, ktorá je pekne hnusná. Na praxi som ju koštoval, s výskumných dôvodov, a teda by sa dalo povedať, že dnes by tie globule naozaj nechutili a teda by bolo oprávnené, aby sa prišla sťažovať lekárnikovi. Na druhej strane, ktorá žena by dnes hltala glubule po hrstiach, keď sa o tom píše na kdejakom blogu, že ak sa píše na obale čiernym písmom na červenom podklade, že nepoužívať vnútorne, tak neužívať ústami, ale dovnútra sa vkladať môže.

Tak som sa chvíľu pohrával práve s tou myšlienkou to tam napísať. Samozrejme štrukturovane, ako sa na správny internetový text patrí, nie takto rozvláčne a v nekonečných súvetiach, ako je písaný tento článok. Ale potom som to zavrhol. Asi nemám na to dostatočnú odvahu. Ako hovorieva Bolek Polívka, nemám na to gule.

Keď som pri tých asociáciách. Účinnou zložkou je nejaký ten Lactobacilus. V tamto prípade je to L. caseini. Tak sme to s manželkou, tak po farmaceuticky rozvíjali. Pýtal som sa jej, že či tuší kde to rastie, a ona, že to ani netúži vedieť ako hnusne sa to volá. Nie je farmaceutka, takže sa jej ani nečudujem, ale ja som jej to predsa len prezradil. Robím jej to odjakživa, teda odjaknážhopoznania. Už je na to za tie roky zvyknutá a občas ma prekvapí, ako sofistikovane by ma už vedela otráviť. To je tak, keď má doma farmaceuta s kľúčmi od skrinky s venénami. Ona na to, že v kuchyni sa jej na zajtra vyrába kyslé mlieko. A ja na to, že či vie, že kazeín je zložka syra. No a ďalej to pokračovalo mužskou ideou. Ale to by som vám mohol pokaziť chuť na rezance s tvarohom, ak by ste ich mali dnes na obed, čo je teraz a z môjho pohľadu váš obed zajtrajší, takže je mi to ešte dosť jedno, keďže váš obed je ďaleko, tak som nemal výčitku vám ho pokaziť.

A mohol by som do toho zatiahnuť aj kvasnice, čo sú vlastne huby a nie baktérie, lebo existuje kyslé mlieko, ktoré sa vyrába kvasením mliečnym, teda acidofilné a aj mlieko vyrábané kvasením alkoholovým, teda kefír, čo bolo prapôvodne pomenovanie pre skvasené kobylie mlieko. Ktoré je akého pôvodu si zapamätáte tak, že je to nakríž s tými a. Žena hovorila, že jej je to jedno čo tam bude plávať, či kvasinky, alebo baktérie, hlavne, že jej to bude chutiť. Nie je farmaceutka a tak nemá cit pre tieto jemné nuansi. A že jej to chutiť bude, o tom je presvedčená a to preto, lebo základom pre to kyslé mlieko je mlieko od skutočnej kravy. Teda nie že by mlieko bežne od kráv nebolo, ale toto je priamo spod vämänä, teda neodstredené, so smotanou na päť prstov. Takže kvasinky, alebo baktérie sa budú môcť vyšantiť.

Vyšantil som sa veru aj ja, tak niekedy zas do takéhoto neštrukturovaného čítania. Ak sa vám to páčilo, pochváľte do komentárov, ak nie, pohaňte do steny.

Zdieľať?

3 komentáre pri “Oddychový článok uprostred týždňa

Komentáre sú uzavreté.